Igår var det dags för mig att vakna upp ur min dröm som jag levt i nu i snart en vecka..

Jag gick ut till ridhuset för att sitta en sväng på Compadre. När jag kom ut till ridhuset var jag för en gångs skull ensam och då ville jag passa på att göra någonting från marken först.

Allt arbete i kapsonen har jag helt lagt åt sidan eftersom han enbart spänner sig och blir omöjlig att arbeta med. Han verkar inte tycka det är varken kul eller något alls – bara ogillar det. Tar nog upp det mer när AR-träningen börjar igen eller när vi kommit lite längre med andra saker, på andra vis, för det känns bara infekterat att ge sig på det arbetet nu..

Så, jag tog helt random honom i halsring och gick omkring med honom på volten för att känna efter hur han kändes från marken. När jag sitter på honom är han snirklig i vänster varv men låser sig å andra sidan om han inte förstår någonting. I högervarvet har det egentligen inte varit någonting mer än att han är mer stel.

Jag började med att gå på hans högersida i vänster varv på volten. Lite smått konstigt tyckte han att jag var när jag bad honom att följa med i halsringen när han var på väg åt ett annat håll. När jag tränat honom från marken såhär innan har jag haft honom helt lös.

Inte märkvärdigt svårt kändes det som här, bara att han ibland stannade upp eller travade om mig och lade då i en tvärnit och blev väldigt osäker när jag bad honom följa med igen. Någon gång hamnade vi mitt emot varandra och halvklumpigt fick jag tillslut med mig honom, hehe.

Sedan bytte vi varv, jag gick fortfarande kvar på samma sida fast nu hamnade ju jag på utsidan av honom. Detta vet jag att han har svårt för när jag tränar honom fritt så det skulle bli intressant att se vad han sade nu. Han sade mycket riktigt – SVÅRT – men väldigt snart kom han underfund med att han kunde gå i nästan samma takt som mig fast med större steg istället för att trippa små snabba 🙂 Jättekul att se utvecklingen! Kändes som han verkligen kom till en AHA-upplevelse – söte!

Så skulle jag byta sida, så jag gick till höger om honom. Jag började i höger varv så jag gick på innersidan. Detta gick bra det också men svårt såklart tycker Compadre. Det märks stor skillnad på att han skjuter ut rumpan här istället för att forma sig men tillslut kändes det som om han verkligen kom till både avslappning och lite böjning/formning i kroppen 🙂

Bytte varv till vänster varv och jag hamnade ju nu på hans yttersida och om det innan var svårt tyckte Compadre att detta var omöjligt!

Jag hade innan tappat honom en gång då han blev osäker och drog iväg, men när han vågade testa och vara positiv istället för rädd och misstänksam så klarade vi oss igenom det fint. Han kändes sådär stolt och glad 🙂 Men nu..

Kaoset var ett faktum! Halva första volten gick helt okej, för då gick han nästan exakt bredvid mig, sedan kom han lite för långt fram och när jag då bad honom att vänta tände han till på alla cylindrar och drog. Jag fortsatte bara lugnt att visa honom att han skulle vänta men som jag redan anat var det redan för sent. Han fortsatte dra lite till en millisekund och sedan sade det tvärstopp och han började kasta sig bakåt. Med en stor suck släppte jag och så fick vi börja om igen. Samma sak igen och igen och igen..

Samtidigt som han var osäker och misstänksam moppsade han upp sig mot mig och kickade i luften. När jag insåg att allt bara gick utför satte jag dit en lina, löst hängande, på huvudlaget så jag skulle kunna hindra honom från att dra. För när han väl börjat dra i lägen som dessa blockerar han sig att han skulle kunna fortsätta i en evighet och dessvärre hade jag tidspress tack vare ridhustiden.

När nästa kast kom, som nu var framåt istället för bakåt stoppade jag honom med linan och vi hamnade precis i samma läge som vi gjorde med kapsonen för några månader sedan. Stegringar och omvändningar i luften! 🙁

Efter några liknande förlopp kände jag mig väldigt hjälplös. Blev irriterad på att han inte ens kan försöka ge mig en chans och se att det verkligen inte är någon fara. Jag bytte varv så vi gick tillbaka ett steg till det som han kunde så fint. Jag gjorde inte det innan för jag verkligen ville komma igenom den där krisen men nu var det ända lösningen. Det gick klockrent såklart.

Helt plötsligt vände han helt om och ställde sig och började skrapa med framhoven. Jag gav honom mer lina och undrade vad han gjorde, och sedan undrade jag om han ville försöka säga mig något, visa, berätta?

Jag kollade uppgivet på honom, strök honom i pannan och sade högt att jag tyvärr inte förstod vad han menade. Att det är svårt när han blir såhär blockerad och låst i sitt huvud.

En enda tanke slog mig, som mest kändes som min egen, men eftersom det var det enda som ploppade upp i skallen på mig så tog jag den till mig. Det var att han ville fortsätta med det svåra, komma igenom det. Att vi behöver traggla såhär i början men att vi kommer till en vändpunkt!? Jag började undra om jag var så kocko i skallen av allt, men som sagt – värt att testa. Han hade ju faktiskt vänt sig åt precis det hållet, på precis det stället som det strulade hela tiden.

Vi testade! Vi testade igen.. och igen!

..och vi klarade det!!! Med små små steg kom vi sakta men säkert närmare. Det hakade sig och det knakade sig, han skuttade i luften ett par gånger och tappade hela centreringen. Volten blev kantig men för sjutton vi gjorde det – vi klarade det 🙂

Jag vill verkligen lära känna, komma närmare hästarna på alla plan. Igår tog jag mitt initiativ, sedan bytte jag för att jag inte trodde på mig själv, kände mig dum, kände mig fast, kanske att det var jag som var låst i skallen?! I vilket fall som helst så lät jag honom visa mig vad han ville och jag tror vi förstod varandra rätt bra till slut.

Fina lilla fis, du är en ordagrant en HEMKST underbar häst 😉

Så, ja jag vaknade ur min dröm igår – det gjorde jag. Men den fortsätter för det 😉 Jag fick bara vakna till lite och inse att drömmen är verklighet och ibland behöver man lösa upp viktiga knutar!